Common Centz

Schuldpreventie

In samenwerking met

Samenvatting project

In dit project ontwikkelen we een aanpak om mensen op een laagdrempelige wijze advies in te laten winnen over hun eigen financiële situatie. Indien van toepassing worden suggesties gegeven voor verbetering van de eigen financiële situatie en/of de mogelijkheden voor persoonlijke ondersteuning.

Trefwoorden

Pop-up display
Eropaf
Financiële APK
Schuldpreventie
Aanleiding

In Nederland kampt een miljoen huishoudens met structurele financiële problemen. Nog eens twee miljoen huishoudens heeft regelmatig één of meer betalingsproblemen. Voor schuldpreventie is het van belang dat deze groep huishoudens tijdig de juiste adviezen of ondersteuning krijgt om oplopende en problematische schulden te voorkomen.

Eén van de grootste uitdagingen daarbij is hoe huishoudens in deze grote en diverse groep te bereiken zijn. Velen doorzien de eigen financiële risico's niet, sommigen steken de kop in het zand, voor anderen is de weg naar hulp niet duidelijk en veel mensen durven geen hulp te vragen vanwege schaamte over hun slechte financiële situatie. Hoe kan dat beter?

Doelgroep

Alle huishoudens die hun financiële situatie zouden kunnen verbeteren met de juiste adviezen, persoonlijke hulp of coaching, schuldhulpverlening of schuldhulpsanering, maar deze ondersteuning, om welke reden dan ook, mislopen.

Beoogd resultaat

Het project beoogt aan te tonen dat een persoonlijke en veilige benadering mensen aan kan zetten tot stappen die hun persoonlijke financiële situatie verbeterd.

Verbeteringen zijn hier breed gedefinieerd en betreffen bijvoorbeeld het versterken van de eigen financiële zelfredzaamheid, de persoonlijke financiële weerbaarheid bij tegenvallers, onderkennen en aanpakken van financiële risico's, verhogen van inkomsten, gebruik maken van regelingen voor inkomensondersteuning, aanpakken van betalingsachterstanden of schulden, en aanpakken van problematische schulden.

Aanpak

Voor dit project worden twee instrumenten ontwikkeld: een "pop-up display" waarmee we mensen kunnen bereiken via bibliotheken, markten, schoolcampussen en gemeentehuizen, en een analysetool waarmee mensen anoniem advies kunnen krijgen over hun persoonlijke situatie, financiële risico's en betaalachterstanden op basis van hun bankafschriften.

Stichting Welmoede ontwikkelt, in samenwerking met Humanitas Utrecht, Eropaf! en Buyproxy B.V. de instrumenten, die vervolgens in pilots worden uitgetest. De leerpunten uit de pilots worden verwerkt in de aanpak en de ontwikkelde instrumenten, met als doel de aanpak landelijk te kunnen toepassen in samenwerking met Humanitas, Eropaf!, andere vrijwilligersorganisaties en gemeentelijke organisaties.

Aanvullende informatie

Het project wordt uitgevoerd door stichting Welmoede i.s.m. Humanitas Utrecht, Eropaf! en Buyproxy en wordt mede gefinancierd door het ministerie van Economisce Zaken middels een bijdrage uit de "Subsidieregeling ter stimulering van activiteiten die een duurzame bijdrage leveren aan het tegengaan van armoede- en schuldenproblematiek" (tijdvak 2019).

De naam Common Centz is een knipoog naar Common sense enerzijds en naar Cents anderzijds. Met het project willen we mensen helpen "hun centen" verstandig uit te geven. Dat begint met inzicht in de eigen financiële situatie en aanzetten tot actie als de situatie daarom vraagt.

Neem voor meer informatie contact met ons op.
terug naar projecten

De mogelijkheden zijn eindeloos

We zijn continu op zoek naar partners voor nieuwe toepassingen.
Interesse? Neem dan contact met ons op!

CONTACT